Welkom
Welkom op de website van het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek. TGE stelt zich ten doel de kwaliteit van de morele bezinning op actuele veranderingen binnen de gezondheidszorg te bevorderen. Verschillende invalshoeken, benaderingen en levensbeschouwingen komen aan bod.
Publiceren in TGE?
Bekijk de auteursrichtlijnen
Word abonnee
Bekijk hier de mogelijkhedenRedactie
Neem contact op met de redactieLeestafel
In Leestafels worden de volgende boeken besproken: 'Privacy in de zorg. Van wie is uw medisch dossier?' door R. Huissen, 'Draagkracht en veerkracht in de zorg. Professioneel zorgen met aandacht voor je eigen grenzen.' door A. Blokhuis en D. Talma en 'Betere mensen, over gezondheid als keuze en koopwaar.' door T. Dehue.
Leestafel
Tol DG van, Bree MJ de, Dekker H & Molen T van der (red.) Handboek medische professionaliteit.
Leestafel
Klaassen HW. Bondgenoten. Hoe familieleden en hulpverleners in de psychiatrie kunnen samenwerken.
Leestafel
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
Je nier of mijn leven. Nierdonatie bij leven.
Gezamenlijke besluitvorming – ideaal en praktijk
Gert Olthuis en Thijs Tromp
Redactioneel door Gert Olthuis en Thijs Tromp.
Stemmen uit de praktijk van gezamenlijke besluitvorming
Dr. Alies Struijs
Deze bijdrage gaat over de praktijk van gezamenlijke besluitvorming en baseert zich vooral op het signalement 'Wanneer samen beslissen niet vanzelf spreekt' dat het Centrum voor Ethiek en Gezondheid recentelijk uitbracht.
Wat moeten we met naasten en familie?
Dr. Inge van Nistelrooij
De complexiteit van gezamenlijke besluitvorming lijkt nog eens vergroot te worden door de rol van naasten en familie. Dit lijkt soms een eigen besluit van de patiënt in de weg te staan. Deze bijdrage betoogt echter dat naasten en familie niet een derde partij zijn, naast arts en patiënt, maar dat zij als mede-consti...
Geestelijke verzorging en gezamenlijke besluitvorming
Drs. Hugo Remmers
De geestelijk verzorger is bij uitstek de professional die patiënten kan begeleiden bij ethische en existentiële keuzes rond de behandeling. Hoe verloopt die begeleiding precies, is er een geschikte methodiek en hoe waarborg je gezamenlijke besluitvorming en heldere communicatie?
Gezamenlijke besluitvorming bij migranten - hoe doe je dat verantwoord?
Dr. Fuusje de Graaff
Gezamenlijke besluitvorming kan in de palliatieve zorg aan migranten moeizaam verlopen. Enerzijds doordat patiënten, naasten en zorgverleners verschillende verwachtingen kunnen hebben over doelen en middelen, anderzijds omdat betrokkenen verschillende ideeën hebben over wat ‘gepaste’ communicatie is.
Sociale media en eHealth: kansen voor gezamenlijke besluitvorming?
Dr. Tom H. van de Belt
Doordat patiënten en hun naasten nu via social media eenvoudig toegang hebben tot relevante informatie zou dit hun gezondheid-geletterdheid (health literacy) kunnen verbeteren en de van oudsher aanwezige kenniskloof kunnen verkleinen. In deze bijdrage worden enkele voorbeelden van sociale media en eHealth besproken,...
Gezamenlijke besluitvorming
Dr. Stef Groenewoud
Deze bijdrage verdedigt de stelling dat gezamenlijke besluitvorming een noodzakelijke randvoorwaarde is voor een daadwerkelijk waardevolle gezondheidszorg. Er wordt ingegaan op wat gezamenlijke besluitvorming is en in hoeverre het in praktijk wordt gebracht in de (Nederlandse) gezondheidszorg. Tenslotte wordt bezien...
Moreel beraad ook voor de zorgpraktijk van België relevant?
Dr. Karin Janssen van Doorn
Boekbespreking van het boek 'A Political Argument for an Ethic of Care' van Joan Tronto over de zorgethiek.
Over de uitvoering van zinloos geweld
Drs. Hugo van der Wedden
Column door drs. Hugo van der Wedden over de alledaagse werkelijkheid achter het abstracte concept overbehandeling: een stervende kwetsbare oudere, een kind of partner die het woord voert en ‘er nog niet aan toe is’ dat zijn of haar geliefde naaste daadwerkelijk overlijdt.
Leestafel
McEwan I. De kinderwet.
Leestafel
Van der Cingel CJM en Jukema JS. Persoonsgerichte zorg. Praktijken van goede zorg voor ouderen.
Leestafel
Oderwald A. De mens in crisis. Over literatuur en geneeskunde.
Leestafel
Verbeek P-P. Op de vleugels van Icarus. Hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen.
Ethiek op het grensvlak
Gert Olthuis
Redactioneel door Gert Olthuis.
Beleveniscreatie is niet hetzelfde als goed zorgen
Drs. Jeannet van de Kamp
Fred Lee spreekt veel managers en zorgverleners aan met zijn theaterbusinessconcept voor het ziekenhuis. De patiënt staat daarin centraal en professionals krijgen alle ruimte om compassievol te zorgen. Vanuit een zorgethisch perspectief is de gecommuniceerde menslievendheid discutabel.
Begrip van het beroepsgeheim
Prof. mr. dr. Martin Buijsen
Het medisch beroepsgeheim is zo oud als de geneeskunde zelf. Met de toename van de complexiteit van de geneeskunde en de gezondheidszorg zijn ook de regels met betrekking tot dit geheim in veelheid en ingewikkeldheid gegroeid. Een juist begrip van het medisch beroepsgeheim is daardoor niet langer eenvoudig te verkri...
Het gestroomlijnde brein: mensverbetering als symptoom van onze tijd
Drs. Jef Pleumeekers
Hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van de biotechnologie lijken ongekende mogelijkheden te bieden voor mensverbetering. Mensverbetering is daarmee onderwerp geworden van intensief ethisch en filosofisch debat, waarin vooraanstaande filosofen zoals Francis Fukuyama en Peter Sloterdijk sterk contrasterende visie...
Een wilsonbekwame, volwassen patiënt uit een familie van Jehova’s getuigen: Wie beslist over eventuele bloedtransfusie?
In 'Uit de praktijk' wordt elke editie een waargebeurde casus besproken.
Het dilemma van de interculturele zorg
Drs. Rob van Dijk
Boekbespreking van 'Medische communicatie en etnische diversiteit' van Bart Wolf en Nordin Dahhan, beiden kinderarts. In het boek geven ze aan hoe (para)medici hun communicatie met cultureel-andere patiënten kunnen verbeteren.
Woelen om verandering… Nadenken over de ‘vloeibare waarden’
Prof. dr. Doeke Post
Boekbespreking van 'Vloeibare waarden. Politiek, zorg en onderwijs in de laatmoderne tijd' van Herman de Dijn.
Indrukwekkende nieuwe technieken, maar waar blijft de ethische herbezinning?
Prof. dr. Tsjalling Swierstra
Kunstmatige ei- en zaadcellen. Steeds verdergaande ingrepen in ons brein – al dan niet invasief. Het bedienen van apparaten door middel van onze hersengolven. Bespreking van het rapport From Bio to NBIC convergence – From Medical Practice to Daily Life.
Leestafel
Hertogh C, Hendriks A en Verkerk M (red.) Ethische dilemma’s in de ouderengeneeskunde, tussen patiënt en zorgsysteem.
Leestafel
Annemans L. De prijs van uw gezondheid. Is onze gezondheid in gevaar?
Leestafel
Hertogh C, Hendriks A en Verkerk M (red.) Ethische dilemma’s in de ouderengeneeskunde, tussen patiënt en zorgsysteem.
Leestafel
Annemans L. De prijs van uw gezondheid. Is onze gezondheid in gevaar?
Kwaliteit van Leven
Karin Janssen van Doorn en Marjanne van Zwol
Redactioneel door Karin Janssen van Doorn en Marjanne van Zwol, gastredacteuren.
Welzijn, geluk en het goede leven
Prof. dr Evert van Leeuwen en drs Wilma Göttgens
In de discussie over kwaliteit van leven speelt het onderscheid tussen subjectief en objectief een zwaarwegende rol. Het streven naar objectieve meetwaarden voor een als subjectief erkende persoonlijke ervaring wordt in dit artikel opgevat als een aporie, een innerlijk tegenstrijdig probleem.
Kwaliteit van leven in de palliatieve zorg
Drs Eric Ettema en Prof. dr Carlo Leget
Volgens de WHO-definitie is kwaliteit van leven het centrale doel van de palliatieve zorg. Daarmee is het ook een belangrijke uitkomstmaat geworden die onder meer door middel van vragenlijsten nagestreefd wordt. In deze bijdrage stellen de auteurs kritische vragen bij deze ontwikkeling.
De rol van kwaliteit van leven en van de QALY in het gezondheidsbeleid: een gezondheidseconomische visie
Prof. dr Lieven Annemans
Gezondheidseconomen werken met begrippen als QALY (quality adjusted life years) en ICER (incremental cost-effectiveness ratio) om advies te geven bij die keuzes. Dit artikel bespreekt de nadelen van de QALY en stelt de huidige beslissingscriteria inzake vergoeding van behandelingen op basis van kosteneffectiviteit i...
Feiten zijn belangrijker dan de eigen ervaringen
Prof. dr Govert den Hartogh
In de discussie over de kwaliteit van leven speelt het begrip waarde van het leven nauwelijks een rol. Prof. dr Govert den Hartogh, emeritus hoogleraar ethiek UvA, vindt dat onterecht.
Mogelijkheid tot autonoom leven zwaarwegend criterium in kindergeneeskunde
Prof. dr Suzanne van de Vathorst en drs Robert Pangalila
Tijdens het VFG jaarcongres 2013 'Kwaliteit van Leven' voerden prof. dr Suzanne van de Vathorst en drs Robert Pangalila een publiek gesprek met elkaar over de betekenis van het begrip kwaliteit van leven in de praktijk van de kindergeneeskunde en de revalidatie van jonggehandicapten. Marjanne van Zwol zocht hen op o...
De begrenzing van de ouderengeneeskunde
Dr Susanne de Kort
Boekbespreking van 'Over(-)behandelen, ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen' van T. Boer, M. Verkerk en D.J. Bakker.